Chef Jere 
oman elämänsä retkimuonittaja  

Ananas kuuluu pizzaan. Ketsuppi ei. Kun muistaa nämä kaksi asiaa, varsinkin jälkimmäisen, pääsee jo aika pitkälle hyvän pizzan paistamisessa. Ja jos muurikkaa ei ole helposti saatavilla, voi tätä kokeilla trangialla tai ihan perinteisesti uunissa. Pizzan valmistaminen retkiolosuhteissa on aina useamman tunnin operaatio, joten varaa riittävästi aikaa. Tämä ei ole vain ruokailuhetki, tämä on iltapäivän mittainen ohjelmanumero.  

Tässä allekirjoittaneen versio pizzaohjeesta. Jos ohjetta haluaa helpottaa, voi pohjan tilalla käyttää pakastepohjia, tortillalettuja tai vaikkapa rieskaa.  

Ainekset 2-3 pizzapohjaan: 

500g 00-vehnäjauhoja (7,5dl) 

3,5dl vettä 

7g kuivahiivaa tai 25g tavallista hiivaa 

10g suolaa (noin 2tl) 

10g oliiviöljyä (noin 1rkl) 

Valitse täytteet oman makusi mukaan ja varaa öljyä taikinan lisäksi paistamiseen. 

Resepti: 

Sekoita kuiva-aineet, lisää vesi ja vaivaa kunnes vesi on imeytynyt kokonaan. Lisää oliiviöljy ja vaivaa n. 10min riuskoin ottein. Peittele kulho tiiviisti elmukelmulla, sillä ilma kuivattaa taikinaa ja tekee sen pinnasta kovan. Kohota taikinaa tunnin verran huoneenlämmössä. 

Täytteet  

Täytteisiin kannattaa panostaa, ketsuppi ei kuulu pizzaan! Retken kauppareissulla kannattaakin pyörähtää säilykehyllyllä ja ostaa mukaan valmis pizzakastike, esim. Muttin Pizzasauce on todettu hyväksi. Muuten täytteet voi valita oman maun mukaan, itse valitsin perinteisen kinkku-ananaksen eli saunapalvileikkelettä ja pieniä purkkiananaspaloja. Juustona toimii mikä tahansa raaste, itse suosin voimakkaan makuista juustoa. Ja jos haluat tehdä pizzan italialaisittain, eli oikein, laita juusto ennen muita täytteitä! 

Paistaminen 

Muurikalla pizzan paistamiseen tarvitsee kannen. Jos sellaista ei löydy, vahva alumiinifolio toimii myös.  

Ota taikinasta noin aikuisen miehen nyrkin kokoinen paakku ja jauhotetulla pöydällä muotoile siitä omin käsin ohut pohja. Vältä taikinan taittelua ja kaulimista, koska pohjan sitko kärsii ja pohja saattaa revetä helpommin.  

  1. Lämmitä muurikka kuumaksi ja voitele kevyesti öljyllä
  2. Levitä pohja muurikalle 
  3. Lisää täytteet: ensin kastike, sitten juusto ja loput täytteet 
  4. Paista pizzaa kannen alla kunnes pohja on rapea ja juusto sulanut.  

Paistoaika minun kokemuksen mukaan vaihtelee hurjasti ja siihen vaikuttaa moni asia. Kuumalla muurikalla kunnon kannen alla pizza on valmis 5-10 minuutissa, heikon rengaspolttimen ja foliokannen kanssa pizzaa saa odottaa jopa yli 20min. 

Nauti pizza kuumana hyvässä seurassa!