Piirihallitusvaalit

Kiinnostaako mielenkiintoinen pesti Järvi-Suomen Partiolaisten hallituksessa? Piirin syyskokouksessa Piispalassa valitaan uudet piirin puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja viestinnästä vastaava hallituksen jäsen. Jos haluat että ehdokkuudestasi mainitaan piirin viestinnässä, asetu ehdolle 20.9. mennessä. 

Katso pestiesittelyt ja lähde ehdolle!

Vaalitoimikunnan puheenjohtaja:

Jonni Nykänen
p. 050 442 1894
etunimi.sukunimi@partio.fi

Piirinjohtajan sääntömääräisenä tehtävänä on kutsua hallituksen kokoukset koolle, johtaa puhetta hallituksen kokouksissa, edustaa piiriä piirihallituksen toimeksiannon mukaisesti ja toimia piirihallituksen edustajana.
Piirinjohtajan ollessa estynyt varajohtaja edustaa piiriä.

Piirinjohtaja ja varajohtaja jakavat keskenään seuraavat tehtävät:

 • Vastaa piirin toiminnan johtamisesta (vuosisuunnitteluprosessi, toimintasuunnitelman toteutus ja toiminnan arviointi) sekä taloudesta.
 • Strategia-asiakirjan valmistelusta ja sen toteuttamisen johtamisesta.
 • Partioliikkeen yhteisten linjausten ja teemojen toteuttamisen johtamisesta.
 • Vastuu piirin hallinnosta ja organisaatiosta.
 • Piirihallituksen jäsenten perehdyttämisestä, osaamisen ja kyvykkyyden kehittämisestä pestien periaatteiden mukaisesti.
 • Piirin edustaminen.
 • Sekä tehtävät jotka eivät kuulu millekään yksittäiselle toimialalle ja joita tulee luonteensa vuoksi käsitellä yhdessä koko hallituksen kanssa.

Viestintäministerin tehtävät:

 • Toiminta yhteistyössä viestintä- ja markkinointikoordinaattorin sekä viestintäryhmän puheenjohtajan kanssa piirin viestinnän päivittäisessä suunnittelussa.
 • Piirin viestinnän suuntalinjoista sekä talouden suunnittelusta vastaaminen.
 • Viestintäryhmän puheenjohtajan pestaaminen ja viestintäryhmän toimintaan osallistuminen.
 • Toiminta osana piirihallitusta piirin suuntalinjojen ja talouden suunnittelussa.
 • Osallistuminen SP laajennetun viestintävaliokunnan toimintaan.
 • Muut piirihallitukseen kuuluvat tehtävät, esimerkiksi piirin edustaminen ja Suomen laajuisiin Partion kehittämishankkeisiin osallistuminen.

Ehdokasesittelyt

Järvi-Suomen Partiolaisten syyskokouksessa 25.10. valitaan piirille uusi puheenjohtaja. Ensimmäisenä ehdolle piirinjohtajaksi on asettunut Siiri Niinivirta.

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Oon Niinivirran Siiri ja tulen oman elämäni seikkailuista. Alun alkajaan olen kotoisin Helsingistä, mutta sittemmin olen ymmärtänyt siirtää itseni piiriimme nähden susirajan paremmalle puolelle ja päätynyt Mikkelin, Kuopion ja Savonlinnan kautta Joensuuhun (J-SP:n maantiede on siis hyvin hallussa!). Valmistuin tänä vuonna metsätalousinsinööriksi ja kiikarissa on lintubongausharrastuksen lisäksi oman alan töitä.

2. Kerro oman partio CV:si kolme tärkeintä tapahtumaa tai pestiä?

Järjestykseen näitä on lähes mahdoton arvottaa, mutta tärkeimpinä koen ohjelmajohtajuuden Ekin Partiossa, viikkotoiminnan ryhmänjohtajuuden ja valtakunnallisen vaeltajatapahtuma Väreen tapahtumanjohtajuuden.

3. Miksi sinut tulisi valita piirin puheenjohtajaksi?

Koska olisin hyvä. Mulla on rohkeutta tarttua isoihinkin asioihin ja muuttaa maailmaa tai ainakin yrittää parhaani. Olen sitkeä tyyppi, joka ei vähästä hetkahda, osaan visioida, mutta ymmärrän pitää jalat maassa. Mulla on halu jatkaa piirin ja sen toiminnan kehittämistä. Piirin toiminta on tullut tutuksi partiotöissä Ryskeellä ja piirin kasvatusryhmän puheenjohtajana. Näiden hommien myötä on kirkastunut ajatus, että tämä on se organisaatio, jossa haluan viedä partiota eteenpäin tällä hetkellä.

Ymmärrän sekä yhdistyslainsäädännöstä, hallinnosta, eurojen pyörittämisestä kuin myös ihmisten johtamisesta, mukaan lukien itseni johtamisesta, joten pohja hyvälle piirinjohtajan pestin hoitamiselle on vahva. Lisäksi kokemukseni partiosta on monipuolinen: olen toiminut ja johtanut erilaisia ryhmiä, ollut mukana erilaisissa ja erikokoisissa tapahtumissa, kokenut lippukuntaelämää sekä pääkaupunkiseudulla että täällä Järvi-Suomessa. Käsitän, että partio ja toimintaympäristöt ovat erilaista eripuolilla Suomea ja piiriämme, mutta siitä huolimatta voimme tehdä yhteistä, jokaiselle kuuluvaa partiota.

Muun muassa näiden asioiden vuoksi kannattaa syyskokouksessa antaa lippukunnan äänet minulle.

4. Millaisessa tilanteessa olet epämukavuusalueellasi, miten selviydyt siitä?

Olen epämukavuusalueellani silloin, kun toiminta on tavalla tai toisella ristiriitaista. Mitä ristiriitaisempaa meno on, sitä epämukavampi on olo. Tämä pätee esimerkiksi sekä toiminnan ja sen arvojen kohtaamiseen kuin myös eripuraisiin tekijöihin. Suurin osa näistä tilanteista on helppo tai kohtalaisen helppo ratkaista jo ajattelulla ja organisoinnilla. Toisinaan nämä tilanteet vaativat osallisten mielipiteiden kuuntelua, yhteistä työstöä sekä tilanteessa luovimista maaliin ja sopuun pääsemiseksi. On myös tilanteita, joissa täytyy paneutua toimintamallien -tai tapojen tarkasteluun, syiden perkaamisen ja muutokseen, jotta ristiriita ratkeaa.

5. Kolme sanaa, jotka kuvaavat sinua parhaiten hallitustyöskentelijänä.

Yhteistyökykyinen, kokonaisuuksien hahmottaja, jämpti

Järvi-Suomen Partiolaisten syyskokouksessa 25.10. valitaan piirihallitukseen uusi viestinnästä vastaava hallituksen jäsen. Ensimmäisenä ehdolle asettuu Rosariina Suhonen.

1. Kuka olet ja mistä tulet? 

Kuvassa Rosariina Suhonen
Kuva Atte Kesti

Olen Rosariina Suhonen, partiossa ja muissa ei-virastomaisissa yhteyksissä mua kutsutaan Rossuksi. Tällä hetkellä päätoimitan Liplatusta, oon piirin viestintäryhmässä ja koulutan ROK:eilla. Partion ulkopuolella oon gradua vaille valmis äikänope, teen tutkimusavustajan töitä yliopistolla ja intoilen satokausikasviksista ja kansallispuvuista. Sydämeltäni oon Savonmuan Hilima, kotilippukuntani on Puijon Pakertajat Kuopiossa. Nykyään tuun vuoroviikoin Jyväskylästä ja Lappeenrannasta. Aika usein tuun myös kirjastosta tai metsästä. 

2. Kerro oman partio CV:si kolme tärkeintä tapahtumaa tai pestiä? 

Partiourani kolme tärkeintä pestiä ovat kaikki aika erilaisia. Piirihallituspestin kannalta merkittävin on varmastikin ollut partiotoimittajuuteni Liplatuksessa. Aloitin toimittajana keväällä 2017 ja päätoimittajana vuoden 2019 alusta. Tämä oli ensimmäinen piiripestini ja sen myötä olen oppinut todella paljon piiristä ja partioviestinnästä. 

Yksi merkittävä pestini oli ehdottomasti Japanin Jamboreella 2015. En tullut valituksi mihinkään Suomen joukkueen pestiin, joten päädyin leiriorganisaation hämmentävään pestinjakotilaisuuteen ja lopulta leimasin osallistujien toimintakortteja kulttuurilaakson infopisteessä. Olin tiimini ainoa alle 20-vuotias ja ainoa suomalainen, kahden tiimiläisen kanssa meillä ei ollut mitään yhteistä kieltä. Tämä oli ensimmäinen pesti, jossa olin yksin. Ensimmäisten, rankkojen päivien jälkeen huomasin kuitenkin, että pärjään myös ilman sitä puheliaampaa kaveria.

Eniten partiosta ja elämästä koen kuitenkin oppineeni ryhmänjohtajana. Johdin seikkailija- ja tarpojaryhmiä kotilippukunnassani. Opin ryhmän johtamisesta, johtajuudesta ja oman toiminnan suunnittelusta. Huomasin, että tulen hyvin juttuun nuorien kanssa (saattoi vaikuttaa uravalintaan).  

3. Miksi sinut tulisi valita piirin viestinnästä vastaavaksi hallituksen jäseneksi?

Minut tulisi valita, sillä olisin sopiva tyyppi jatkamaan piirin viestinnän hyvin kehittynyttä linjaa. Piiripestini aikana olen saanut laajan näkemyksen piiristä, sen toiminnasta ja piirin viestinnästä. Olen myös opiskellut suomen kieltä ja viestintää, joten eväitä pestin hoitamiseen löytyy. Piirin viestintäorganisaation avainluottikset ovat minulle jo tuttuja, joten uskon, että yhteistyö lähtisi sujumaan jouhevasti. 

4. Millaisessa tilanteessa olet epämukavuusalueellasi, miten selviydyt siitä? 

Epämukavuusalueellani oon silloin, kun joudun tilanteisiin, joissa on paljon vierasta. Jännitän tosi paljon uusia tilanteita, paikkoja ja ihmisiä, mutta oon jo jonkin verran oppinut hallitsemaan jännitystäni. Uusia asioita kun tapahtuu koko ajan, niin täytyy vaan pystyä tarttumaan toimeen, vaikka jännittäisikin. 

5. Kolme sanaa, jotka kuvaavat sinua parhaiten hallitustyöskentelijänä.

Tarkka, keskusteleva ja kärsivällinen