Vapaaehtoistuki

Vapaaehtoistuen toiminnanala tarjoaa lippukunnille tukea pestien toteuttamiseen ja toiminnan toteuttaa vapaaehtoistuen ryhmä. Vapaaehtoistuen ryhmää johtaa ryhmän puheenjohtaja ja toiminnanalasta vastaa vapaaehtoistuen ministeri piirihallituksessa.  

Vapaaehtoistuen ryhmät ovat:  

Vapaaehtoistuen  toiminnanala  kannustaa, tukee ja kouluttaa sekä lippukuntien johtajia että piirin luottiksia vapaaehtoispestissään.
Vapaaehtoistuen ryhmän koulutusjaoston tehtävänä on kehittää ja toteuttaa piirin järjestämisvastuussa olevia koulutuksia. Koulutusjaostoon kuuluvat myös  piirin koulutusvastaavat, jotka koordinoivat koulutuksiin liittyvää työtä ja tekevät yhteistyötä  Suomen – Partiolaisten koulutusryhmän kanssa.  

Partiotoiminnassa korostuvat viikko-, leiri- ja retkitoiminta. Vapaaehtoistuen ryhmä huolehtii piirin muiden toiminnanalojen ja johdon kanssa siitä, että kaikessa toiminnassa piirin partiolaiset noudattavat partion turvallisuus-, kriisi- ja kriisiviestintä ohjeita. Vapaaehtoistuen ryhmän turvallisuusjaosto kehittää ja päivittää turvallisuusohjeistuksia, sekä toteuttaa turvallisuuskoulutuksia yhdessä SP:n turvallisuusverkoston kanssa. Ryhmä kannustaa Turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen käyttöönottoa lippukunnissa yhteistyössä muiden toiminnanalojen kanssa. 

Vapaaehtoistuen ryhmässä olevat mentorivastaavat koordinoivat mentorointia piirin alueella. He kehittävät toimintaa yhdessä SP:n mentoriverkoston kanssa, jotta mentoroinnista tulee kiinteä osa piirin partiotoimintaa. Mentoroinnista voi lukea lisää partion sivuilta.

Ole rohkeasti yhteydessä, mikäli haluat olla mukana toteuttamassa ja kehittämässä laadukasta koulutus-, mentori- tai turvallisuustoimintaa piirissämme. Vapaaehtoistuen ryhmä on olemassa lippukuntia varten. 

Avoimet pestit

Tilaa pestipelikortit lippukunnallesi laittamalla viestiä osoitteeseen joni.heikkinen@partio.fi. Laita viestin otsikoksi pestipelikorttien tilaus ja kerro viestissä lähetysosoite sekä lippukunan nimi.

Aikuisten oikeesti

Johtosarja on johtajahuoltoon tarkoitettu vinkkipakki ja -lista. 

  • Lahjoita jollekin partion vapaaehtoiselle tai naapurilippukunnalle ’Vapaudu koloillasta’ -kortti, ’Retkikokki -apukokki’ -kortti, ’Leirin pop up-apuhenkilö POPPIS’ -kortti. Näillä tai muilla itse keksimillä tekemiskorteilla voi ilahduttaa ja helpottaa kenen tahansa partioarkea.
  • Joko teidän lippukunnassa palkitaan vuoden partiojohtaja, akela, luotsi tms? Onko se kiertopalkintona kulkeva reppu, puukko, lahjakortti vai teidän lippukunnan oma spesiaali juttu?
  • Keskustelun herättelejäksi aikuisten ja nuorten kesken Kohtaamiskortit vainihmisia.fi.

Isät notskille tai isän kanssa sahaamaan -retki laavulle

Tehdään kelluvat avaimenperät rankaa sahaamalla ja kiinnitetään silmukkaruuvi ja avainrengas sahattuun ja hiottuun palaan. Jutellaan notskin ja sahauksen lomassa vanhempien roolista partiossa. Paisteellaan vaahtokarkkia tai miehisesti putkilohta eli makkaraa.

Äidin kanssa eväsretkellä tai Kummin kaa kummastelemassa

Järjestä pop up-nuotioilta jossa lettuja, makkaraa, nuotio-omenoita (siemenet pois, sisälle suklaata, rusinoita, mysliä tms. ja pakkaaminen folioon), tikkupullaa, jne. Partiossa on tilaa kaikenikäisille, nuotiolla voi tehdä melkein mitä vaan.

Mummo ja ukki trangiakutsuilla mukana

Keitelkää/paistakaa trangia-teet, -kaakaot, -kahvit, -popparit, tms. jossakin paikassa, jossa luonnostaan paljon porukkaa. Isovanhemmat voivat olla yhtä lailla mahdollistamassa partioharrastusta: ryhmänvetäjinä, apusyleinä, kyydittäjinä, retkikokkeina...

Partio on ihqu/paras harrastus ikinä/elämäntapa/jokaiselle sopiva harrastus

Kerro omasta kivasta partiokokemuksesta ja pyydä mukaan (jos on tiedossa joku juttu tai kaveriksi omaan partioiltaan) naapuria, perheenjäsentä, sukulaista, työkaveria, opiskelukaveria, bussissa vierustoveria, harrastuskamua, hyvän päivän tuttua, Fb-/Insta-/Twitter-/LinkedIn-/somekavereita...

Meidän lippukunnassa uusi pääsee mukaan tekemään...

Pohtikaa lpk:ssa lähitulevaisuuden tapahtumia tai tilaisuuksia, joihin uudet ex tempore -vapaaehtoiset on helppo ja mukava pyytää mukaan. Tarvittaessa sopikaa keskenänne, kehen ohjataan ottamaan yhteyttä, kenen yhteystiedot voidaan antaa. Nämä oman lippukunnan menovinkit kannattaa pohtia ennen rekrytilaisuuksia.

Kertokaa hyvistä kokemuksista ja käytännöistä, mahdollisuuksien mukaan myös partion ja piirin someviestimissä lisäten #järvisuomenpartiolaiset #partioscout #omalippukunta (eli oman lippukunnan nimi kaikki sanat yhteenkirjoitettuina.
Mikäli kuvissa esiintyy tunnistettavia ihmisiä, olethan pyytänyt luvan kuvien julkaisemiseen.

Kurkista somesta mitä löydät #yhteisöhuivi tai #yhteisökaulahuivi.

Yhteisökaulahuivia neulotaan yhtä aikaa kahdesta päästä. Mitä kaikkea siitä voikaan tehdä perinteisen kaulahuivin lisäksi?

Yhteisöhuivia neulomalla saa ohikulkijat pysähtymään, ihmettelemään, keskustelemaan ja jopa neulomaan. Se on mukavaa ajanvietettä.

Jos toinen ei vielä osaa neuloa, toinen voi opettaa neulomalla omasta päästään. Jokainen neulomistyyli on sallittua.

Jämälangat kiertoon ja hymy huulille!

Linkkejä:

Koulutusjärjestelmä ja koulutuskartta (SP)
Turvallisuus (SP)
Kriisiviestintäohje (J-SP)
Turva-aikuinen (SP)
Tapahtumakalenteri (J-SP)

Aikuisten rekrytointi
Pestiavain
Auttajakurssi
Leikkipankki

Yhteystiedot