Piirin pitkästä aikaa ensimmäinen toteutunut erätaitojen peruskurssi järjestettiin 26.-28.10. Pieksämäellä syksyn Kolina- koulutus- ja kokousviikonlopun yhteydessä. Kurssille oli ilmaantunut koko joukko innokkaita erätaitojen oppijoita ja viikonloppu oli ainakin allekirjoittaneen kouluttajan mielestä kohtalaisen onnistunut tapahtuma.

Kuva Ensiapua erätaitokurssilla Terhi Takkinen

Kurssi alkoi illan jo pimennyttyä perjantai-iltana. Illan ohjelmana oli pääasiassa tutustua, jakautua kurssivartioihin sekä majoittua yöksi. Kurssilaisten majoitteina toimivat kurssin henkeen sopien avotulimajoitteet, eli laavut. Valitettavasti kurssipaikkana toiminut paikallisen hiihtokeskuksen lähtösuora ei tarjonnut mahdollisuutta ottaa täyttä iloa irti majoitevalinnasta, eli sytyttää nuotioita majoitteiden eteen. Varusteet saivat koko viikonlopun ajaksi kodin vaelluskodasta, joka oli uusi tuttavuus kaikille kurssin osallistujille, mukaan lukien kouluttajat.

Lauantai sisälsi valtaosan kurssin koulutuksellisesta sisällöstä, kurssilaiset tutustuivat mm. retkeilyvarusteisiin, majoitteisiin sekä ensiapuun. Sää takasi sen, ettei aika käynyt pitkäksi, vuoden ensimmäinen kirpeä pikkupakkanen pakotti pysymään jatkuvassa liikkeessä. Kirkas auringonpaiste kuitenkin korvasi pienen epämukavuuden kauneudellaan. Iltapuhteena vielä majoituksen vaihto puolijoukkuetelttaan, jonka pystytyksessä oli joitakin muuttujia, koska nimeämättä jäävältä pohjoiskarjalaiselta lippukunnalta lainatusta teltasta puuttui muutamia kaminanputkia. ROK-kurssin avuliaan varusteavun myötä teltta kuitenkin saatiin pystyyn ja lämpimäksi.

Kuva Puolijoukkueteltta Tero Maaniemi

Sunnuntain pääasiallisen sisällön muodostivat leirin purun lisäksi suunnistus ja varustehuolto. Suunnistuksessa kurssilaiset kertailivat karttamerkkejä ja proseduureja ensin sisällä ja paperilla, sitten ulkona pistesuunnistuksella. Varustehuollossa keskityttiin pääasiassa työkalujen ja teräaseiden huoltamiseen ja teroittamiseen.

Kaiken kaikkiaan erätaitokurssi oli onnistunut ja suosittelen lämpimästi kaikkia, jotka eivät ole ikinä osallistuneet sellaiselle tai joiden kurssista on aikaa, osallistumaan kurssille. ET-kurssilla opitaan tietoja ja taitoja, joista on hyötyä sekä lippukuntatoiminnassa, että kunkin partiolaisen omassa henkilökohtaisessa retkeilyharrastuksessa. Kurssilla harjoitellaan retkeilytaitoja turvallisessa ja paineettomassa ympäristössä siten, että kukin osallistuja omaa ainakin perustiedot ja osaa toimia retkellä johtajana tai mahdollisesti aloittaa omatoimista retkeilyharrastusta. Kokeneemmatkin retkeilijät voivat osallistua kurssille. Oppi on aina hyvästä, ja ehkäpä matkaan voi tarttua jokin uusi näkökulma tai idea.

Kuva Erätaitokurssin merkki

Erätaitokurssi

Kurssilla käsitellään retkeilyn ja luonnossa liikkumisen perustaitoja yhdessä kokeillen ja oivaltaen. Kurssin tarkoitus on antaa valmiuksia turvalliseen retkeilyyn sekä luonnossa liikkumiseen. Ruuanlaitto, erilaiset majoitusvälineet, jokamiehenoikeudet sekä erilaiset työkalut ja niiden käyttö tulevat kurssilla tutuksi.

Miksi: Retkeileminen on partiolaisen perustaitoja. Ja yhdessä oppiminen on hauskempaa kuin yksin metsässä möllöttäminen!

Kenelle: Erilaisten partioryhmien vetäjille, retkeilystä kiinnostuneille sekä retkeilytaitojen päivittäjille.