Metsähallitus on tehnyt yhteistyössä Suomen Partiolaisten kanssa retkiruoka-oppaan sekä ruokaohje-oppaan.  Nämä oppaat voi löytää Luontoon.fi –palvelun Retkeilyn ABC-sivustolta.

Kuva: Nuotioruokaa. Tommi HIrvonen.

Retkiruoka-oppaasta löytyy kattavasti ohjeita retkikokin varustuksesta aina luonnosta löytyvien eväiden hyödyntämiseen. Opas perehdyttää kokemattomankin retkeilijän luonnossa tapahtuvan gourmet ruokailun saloihin. Oppaasta nimittäin löytyy ohjeet ruokien kuivattamiseen. Kuivaruoka lienee helpoin tapa pakata mitä vain mukaan retkelle nautittavaksi.

Retkiruoka-ohjeet –opas on suunniteltu helpottamaan retkikokkien elämää. Oppaaseen on koottu kattavasti erilaisia ravitsevia retkiruokavaihtoehtoja. Oppaasta löytyy erilaisia aamupala vaihtoehtoja kuin myös välipalavanukkaita sekä pitsareseptejä. Mikä parasta oppaassa kerrottaan, kuinka tehdä pitsaa jopa Trangialla.

Kuva: Foliossa kypsennetty omena. Tommi Hirvonen.

Nopean ruokaohjeiden selailun jälkeen huomasin, että tässähän alkaa vesi nousta kielelle. Löysin monia mielenkiintoisia reseptejä ja ajattelinkin ottaa kokeiluun useamman reseptin. Muun muassa tuhkaperunat, sienirisotto, omenapaistos ja kinuskipirtelö saivat veden herahtamaan kielelle. Ruokaohjeet sopivat erityisen hyvin myös opiskelijan keittiöön, tuomaan monipuolisuutta ja vaihtelua ainaiseen laatikkoruokien kokkailuun.

Maksimaalisen makuelämyksen takaamiseksi, on reseptejä hyvä kokeilla kotona ennen retkellä lähtöä. Etukäteiskokeilulla reseptiä voi tuunata vielä enemmän omien mieltymysten mukaiseksi. Retkelle lähdettäessä on hyvä muistaa, että mitä enemmän etukäteisvalmisteluja kotona on tehty sitä helpommalla itse ruoanvalmistusprosessin pitäisi sujua. Muistetaan, että hyvällä ennakoilli voidaan välttyä jopa nälkäkiukulta.

Retkiruoka-ohjeet –opas on huomioinut myös lippukuntaleirien kokit. Ohjevihkosen loppuun on koottu helppoja ohjeita myös joukkoruokailun toteuttamiseen. Esimerkiksi kalakeiton, kermaperunoiden ja pannukakun reseptit löytyvät kätevästi 10, 50 tai jopa 100:lle henkilölle mitoitettuna.

http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka

Kuva: Retkiruokaa. Tommi Hirvonen.