Voisiko leirillä seikkailla merirosvojen matkassa tai yrittää päästä pokemonkouluttajaksi? Olla oman elämänsä hullu tiedemies tai lippukunnan huispausmestari? Kyllä voi!
Erilaiset teemat ovat jo pitkään olleet osa niin pienempiä kuin isompia partioleirejä ja -retkiä. Järvi-Suomen Partiolaisten piirileireilläkin on oltu uittolaisia, etsitty suuntaa ja perehdytty avaruuden saloihin. Suurleireillä teemat ovat yleensä suuria kokonaisuuksia, kuten ne leiritkin. Lippukunnassa tai oman ryhmän kanssa teemaksi voi valikoitua myös joku pienempi kokonaisuus, kuten tietty kulttuuri. Jos teemaleirin tai -retken järjestäminen kiinnostaa, niin tästä jutusta saat täsmävinkit ikimuistoiseen elämykseen!
Jutun kuvat on otettu Puijon Pakertajien jokasyksyisellä lippukuntaleirillä, jolla tänä vuonna ihmeteltiin yhdessä tieteen maailmaa.
-
Aloita ajoissa!
Kuten kaikissa projekteissa, myös teemaleiriä suunniteltaessa kannattaa varata riittävästi aikaa alkuvaiheelle. Hauskimmat ja luovimmat ideat syntyvät usein vapaasti teemaa palloteltaessa. On myös paljon mukavampaa, että ne parhaat ideat eivät jää pois leiriltä, kun kukaan ei enää ehtinytkään hankkia tarvikkeita tai testata, että toimiiko se soodatulivuori oikeasti.
-
Anna mielikuvituksen laukata vapaasti
Ei todennäköisesti ole teemaa, josta ei partioleiriä voisi saada aikaiseksi. Kaikkiin teemoihin on kehiteltävissä jotain yhteyksiä, joilla ne saadaan osaksi ohjelmaa. Palovamman ensiapua voi harjoitella myös avaruustaistelussa saatuun laseraseen osumaan tai solmuille voi löytyä uutta käyttöä, kun pitää saada pelastettua kaveri hurjien viikinkien kynsistä. Teemaa voi myös ilmentää monessa kohtaa, niin ohjelmassa kuin leirimerkissä että leirin termistössä ja jopa ruokapöydässä.
-
Ota huomioon partio-ohjelma – mutta älä jää siihen jumiin
Suunnittelussa kannattaa pohtia, mitä taitoja leirillä olisi hyvä harjoitella ja suunnitella joitakin ohjelman osasia tästä näkökulmasta. Leireilläkin olisi hyvä tehdä joitakin ikäkausien ohjelmaan liittyviä aktiviteetteja, jotta leirin sisältö ei oli pelkkää teemanmukaista hulluttelua. Toki osa ohjelmaa voi olla vain teemaan liittyvää. Leirivartion kanssa aarteita metsästäessä tulee harjoiteltua ryhmätaitoja. Teemaleirien vahvuus onkin juuri siinä, että asioita opitaan hauskanpidon varjolla. Ajankohtainen ja varsinkin nuorien keskuudessa suositun ilmiön nostaminen teemaksi vähentää huomattavasti leirillä kuultavien ”Me mennään lakkoon” -ilmoitusten määrää.
-
Mieti ensin kokonaisuuksia
Joskus teemaleirejä suunnitellessa ajatukset karkaavat helposti pieniin yksityiskohtiin. Miten koristellaan tila iltaohjelmaan? Mitä palkintoja annetaan leiriolympialaisten voittajille? Kannattaa kuitenkin ensin huolehtia, että ohjelma on tehty huolella ja valmiiksi asti, jos sitten vielä riittää intoa ja aikaa, niin yksityiskohtiin voi upottaa sitä aivan niin paljon kuin vaan haluaa.
Jos nyt kuitenkin sattuu käymään niin, että näpertelit leirikirjeitä itsetaiteltuihin kirjekuoriin monta iltaa ja aikaa kaiken ohjelman järkeilemiseen ei jäänytkään ihan niin paljon kuin olisi pitänyt, on turha kuitenkaan huolestua. Joskus vähän vähempikin suunnittelu voi riittää, jos yhteys teemaan jollain tapaa löytyy. Lippukuntamme syksyllisellä teemaleirillä tarpojien iltaohjelman aiheena oli tähtitiede, eikä kukaan leirin suunnitteluporukasta ollut ymmärtänyt ideoida, että mitäs me oikeastaan tehdäänkään. Ladattiin sitten puhelimiin tähtikartat ja etsittiin tähtiä sekä käytiin erittäin opettavaisia ja syvällisiä keskusteluja maailmankaikkeudesta.
-
Pidä hauskaa!
Parasta teemaleireissä on se, kuinka niitä tehdessä voi olla luova ja toteuttaa niitä juttuja, joita joskus olisi ”niin siistiä” päästä tekemään. Teemaleireillä usein myös löytyy jokaiselle jotakin, tiukaa taitotreeniä yhdelle ja hassuttelua toiselle.