Mikä yhdistää skotlantilaisen insinöörin, Hondurasista Saksaan muuttaneen paluumuuttajan ja joensuulaisen opiskelijan? Partio. Miksi jokaisen partiolaisen olisi hyvä kokea kansainvälinen Partio.

Partiotoiminta paikallisella tasolla jokaisessa notkossa ja niemennokassa on välttämätöntä sille, että järjestömme on niin suuri kuin se on. Ainakin allekirjoittaneelle toiminnan suola muodostuu kuitenkin kohdattaessa niitä, jotka tekevät toimintaa eri niemennotkossa kuin sinä itse. Tämä onnistuu kotimaassa suurilla leireillä kuten tulossa oleva Ryske tai esimerkiksi osallistumalla uuden lippukunnan toimintaan uudessa kotikaupungissa. Kokeilemisen arvoista on kuitenkin myös lähteä maailmalle ja tutustua siihen, millaista Partio on ulkomailla.

Kuva partiolaisia makaamassa ringissä tekemässä naurujoogaa
4 kansallisuutta, 1 naurujooga, 1 Partio

Partio on maailman laajimmille levinneitä ja suurimpia nuorisojärjestöjä, ainoastaan viidestä maailman maasta ei löydy paikallisia partiolaisia. Meitä on noin 45 miljoonaa ympäri maailman toteuttamassa B-P:n hieman yli 110 vuotta kehittämää Partiomenetelmää ja partion ideologiaa. Kehittäessään partioliikettä sen alkuvuosina B-P laati kriteerit sille, mikä tekee partiosta Partiota. Nämä kriteerit ovat maailmanjärjestöjen WOSM:in ja WAGGGS:in kautta edelleen käytössä nykyään kaikissa partiolippukunnissa ympäri maailman. Tämä tarkoittaa sitä, että ruohonjuuritason partio Suomessa on erittäin samankaltaista kuin ruohonjuuritason partio esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Saksassa. Partiolaiset ympäri maailman tuntevat samat tarinat Brownsean leiristä, käyttävät huivia ja pukeutuvat partioasuun, jossa olevissa merkeissä on usein yhteistä symboliikkaa.

Kansalliset erityispiirteet luovat toki omat suolansa toimintaan. Siinä missä suomalaisen leirin jälkikäteen hauska kommellus voi olla kamiinan sammuminen keskellä yötä ja kaikkien herääminen kylmään, Hondurasissa teltallinen partiolaisia saattaa herätä rinkoilla rapistelevaan apinaan ja Romaniassa johtajat pitävät ympärivuorokautista vartiota susien varalta. Kulttuurieroja löytyy myös itse suoraan symboliikassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa huiveja ei ikinä sidota solmulla vaan ne pidetään kiinni osmarilla tai vastaavalla. Partiovaatetuksen erot maiden välillä kuvastavat hyvin maiden toimintaympäristöä, Portugalissa partiopaidan kumppanina käytetään aina shortseja ja polvisukkia, kun taas skotlantilaiset käyttävät kilttejä, mielellään suvun omalla tartaanilla. Suomessa viralliset on varattu juhlatilaisuuksiin ja tarkka pukuohjeistus kuvastaa tätä, Ranskassa ja Benelux-maissa puolestaan virallisia käytetään aina sään sen salliessa, joten partiopaidat ovat käytännöllisiä ja usein täynnä erilaisia merkkejä, käytön jälkiä ja jopa piirroksia.

Kuva Joukko partiolaisia imitoimassa Patsasta Pariisin keskustassa
Perinteinenkin nähtävyyskierros muuttuu huivi kaulassa seikkailuksi

Kulttuurieroista huolimatta partiolainen on partiolainen Suomessa ja maailman toisella laidalla. Partiolaisia yhdistää yhteinen tavoite jättää maailma paremmaksi kuin millaisena sen saimme, kunnioittaa toista mahdollisista mielipide-eroista huolimatta ja ennen kaikkea kehittää itseään, oppia uutta ja kokea mieleenpainuvia seikkailuja. Matkustaminen partioryhmässä avaa kohdemaata huomattavasti normaalia turistimatkaa laajemmin, koska partiolaisena pääsee useimmiten näkemään paitsi kohteen nähtävyydet mukavan rastikierron muodossa, myös vilkaisemaan paikallisten elämään syvemmin. Myös monikansallisissa tapahtumissa pääsee usein syvälle kaikkiin osallisena oleviin kulttuureihin, kiitos partiolaisuuden mukanaan tuoman tutustumisen helppouden.

Kuva Suomalaisia partiolaisia kansainvälisellä leirillä
Kansainvälisillä leireillä suomalaiset erottuvat sinivalkoisine asuineen ja väiskeineen kaukaa

Kansainvälisten partiokokemusten saaminen ei ole vaikeaa. Keskusjärjestö järjestää vuosittain leirimatkan jonnekin päin maailmaa, neljän vuoden välein järjestettävien Maailmanjamboree (2019) ja Moot (2021)- matkojen lisäksi matkoja järjestetään pienemmille leireille sekä esimerkiksi kampanjoiden yhteydessä. Myös oma piirimme järjestää ajoittain matkoja itäisen yhteistyökumppanimme Karjalan Partiolaisten leireille. Uskaliaimmat voivat lähteä vapaaehtoiseksi johonkin monista maailman Partiokeskuksista tai lippukuntana etsiä ystävyyslippukunnan toisesta maasta. Kaikkein autenttisimman kv-partiokokemuksen saa ehdottomasti menemällä tapahtumaan tuntematta sieltä ketään etukäteen, bonuskokemusta luo myös se, että on ainoa suomalainen paikalla. Vaeltajien ohjelma huipentuu ulkomaan projektiin ja suosittelenkin vahvasti jokaista päättämään partiotaipaleensa ohjelmaikäisenä tutustumalla itselleen vieraaseen kulttuuriin.

Kiinnostuitko kansainvälisestä partiosta? Tässä muutamia verkkosivuja joilta voit lukea lisää.

Puolassa järjestetään kesällä 2020 Euroopan Jamboree, jonne lähtevän Suomen joukkueen ilmoittautuminen on alkanut helmikuun alussa 2019. Lue lisää tästä.

Partion yleinen sivu kansainvälisyydestä.

Lisäksi FB:ssä kannattaa ottaa seurantaan: Kansainvälinen partio – Internationell Scouting