Partio on Suomen suurin nuorisojärjestö. Partio-ohjelmassa on upeasti ohjattu johtajia suunnittelemaan toimintaa perhepartiolaisista 22-vuotiaisiin vaeltajiin. Loppuuko harrastus sitten 23-vuotiaana? 

Aikuiset tuet ovat monen lippukunnan toiminnan kannalta sanoin kuvaamattoman tärkeitä. Eikä tehtävä ole vain johtaa sudenpenturyhmää tai tukea nuorta johtajaa tämän pestissä. Tehtävä on myös näyttää, miten hauskaa partiossa voi olla vielä vuosienkin jälkeen. Näyttää, miten sudenpentuina saadut ystävät pysyvät. Näyttää, miten uudet aikuiset otetaan mukaan porukkaan. Kertoa tarinoita Taruksesta ja olla mukana tekemässä uusia ikimuistoisia leirejä. Jos aikuisilla ei ole partiossa hauskaa, miksi lapset tai nuoretkaan haluaisivat jatkaa harrastusta? Jokainen onnellinen ja harrastukseensa tyytyväinen aikuinen on esikuva lippukunnassa kasvaville nuorille. 

 

Titta Vehmala kisavartionsa kanssa

Jokaisen lippukunnan tulisi ehdottomasti tutkailla, millaista ohjelmaa tarjoaa omille aikuisille tuille. Jyväskyläläisessä lippukunnassa Kuokkalan Vetehisissä toimii ajoittain hiljaiseloa elävä aikuisten Allivartio. Meripartiolippukuntalaisina Allien ikimuistoisimmat kokemukset sijoittuvat tietysti purjehtimiseen. Lippukunnan ohjelmajohtaja Titta Vehmala muistelee erityisesti Satahanka-kesää ja Suomenlahden rannikkoa: ”Meitä oli paatissa monen tasoisia purjehtijoita ihan untuvikoista lähtien, mutta kokeneen ja luotettavan kipparin kanssa oli turvallista seilata. Myös sää suosi, joten oli mahtava kokemus!” Titta pitää aikuisten omaa ohjelmaa tärkeänä: ”välillä tekee hyvää olla ja toimia oman vertaisryhmän kanssa”. 

 

Ville Lassila Kuokkalan Vetehisten talvileirillä

Huhtikuussa lippukunnassa on toteutettu meripartiokoulutusluentoja, jotka on suunnattu samoajista aikuisiin. Kippariston päällikkö Ville Lassila kuvailee koulutusta etäpartion aiheuttaman tilanteen mukaan räätälöidyksi matalan kynnyksen veneilykoulutukseksi. Tavoitteena on innostaa johtajistoa veneilemään. Koulutus pyrkii vastaamaan kysyntään sekä lippukunnassa pidempään olleiden että uusien aikuisten osalta.

”Toivotamme lippukuntaan tervetulleiksi uudet aikuiset ilman mitään lähtötasovaatimuksia”, Titta kertoo. Myös Ville korostaa, kuinka tärkeää on tutustuttaa uudet aikuiset lippukunnan muihin aikuisiin ja toimintaan: ”on tullut tosiaan uusia johtajia mukaan ja paljon on sellaisia, ketkä ei ole meripartiotoiminnasta kuullutkaan”. Villen mukaan koulutuksissa on riittänyt osallistujia ja saatu palaute on ollut todella hyvää: ”Saatiin todennäköisesti myös enemmän osallistujia verrattuna lähiopetuskurssiin. Tullut jopa kysymyksiä, että nauhoitetaanko nämä johonkin. 

Partioviikon kunniaksi haastan jokaisen lippukunnan pohtimaan, millaista ohjelmaa juuri oman lippukunnan aikuiset toivovat. Perustakaa aikuisvartio ja suunnitelkaa ainakin pari tapahtumaa loppu vuodelle ihan vain aikuisille. Osallistukaa esimerkiksi kisoihin, vierailkaa Partiomuseossa tai valitkaa yhdessä mielenkiintoinen kurssi. Naurakaa, pitäkää hauskaa ja kehittäkää itseänne ihmisinä – vielä aikuisinakin.