En tiedä, millä nimellä kutsuisin ilmiötä, mutta kaikki varmasti tietävät, mitä tarkoitan koronapartiolla. Korona-aikaan järjestettävää partiotoimintaa – se voi olla etäpartiota tai livenä järjestettäviä tapahtumia. Myös partion on pitänyt mukautua koronan asettamiin haasteisiin, jotta virus ei pääsisi leviämään. ”Terveys edellä” onkin mielestäni hyvä ja paljon kuultu motto tähän aikaan. Koronarajoitusten myötä monien ihmisten vapaa-aika on lisääntynyt, mutta se ei silti tarkoita sitä, että partiopestien vaatimukset olisivat helpottuneet. Vaikka partio on parasta, pitää parhaistakin asioista joskus päästä tuulettamaan aivoja. Levähdystauon pitäminen ei kuitenkaan aina ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa.

Viime vuosina on keskusteltu paljon partiolaisten jaksamisesta, sillä moni rohmuaa pestejä enemmän kuin olisi tarpeeksi. Partiopestien tarjoaman kokemuksen ja oppimisen kanssa vaakakupissa on uupumus. Kun ensimmäiset koronarajoitukset tulivat voimaan viime vuonna, monen mielessä varmasti käväisi ajatus siitä, että nyt on aikaa ottaa hieman rennommin. Mitään lomaa ei kuitenkaan pystynyt pitämään, sillä heräsi huoli siitä, mitä partiotoiminnalle koronan myötä tapahtuu. Pystytäänkö jo suunnitellut tapahtumat järjestämään tai lopahtaako partioinnostus useammalta. Näin ollen partiopestit vaativat jopa enemmän aikaa ja suunnittelua kuin aikana ennen koronavirusta. On stressaavaa miettiä, miten saadaan pidettyä turvavälit tapahtumassa tai miten saada oma ryhmä innostumaan etäkokouksista (sillä eiväthän ne ole samanlaisia kuin koloillat).

Korona-ajasta voimme kuitenkin kaikki oppia jotakin – –

Korona-aika on varmasti kuormittanut meitä kaikkia hieman eri tavalla. Ainakin itse olen ollut ajoittain tarpeettoman stressaantunut, joten olen pikkuhiljaa opetellut ottamaan aikaa myös itselleni. Näin ollen pystyn tekemään partiotakin uudella innolla pienien lepohetkien välissä. Eniten minua on harmittanut partiotapahtumien puolesta, sillä on turhauttavaa perua suunnitelmia viime hetkillä. Korona-ajasta voimme kuitenkin kaikki oppia jotakin, ja luultavasti ainakin etäily on osittain tullut jäädäkseen partioonkin. On nimittäin paljon helpompi saada ihmiset eri puolilta Suomea osallistumaan Teams-kokoukseen kuin kerääntymään samaan kaupunkiin. Vuosi 2021 tuo varmasti partiolaisille mukanaan uusia seikkailuja ja haasteita. Haluaisinkin toivottaa juuri sinulle hyvää alkanutta uutta partiovuotta ja muistuttaa, että aina joskus saa unohtaa hetkeksi partioon liittyvät velvollisuudet ja uppoutua tekemään jotain rentouttavaa!