Piirin tiedote koskien Suomen Partiolaisten linjausta siirtyä kasvisruoan tarjoamiseen tapahtumissa

Suomen Partiolaisten 25.1.2022 julkaisema linjaus kasvisruoan tarjoilusta on herättänyt keskustelua myös piirimme alueella. Linjaus koskee vain Suomen Partiolaisten eli partion keskusjärjestön järjestämiä tapahtumia, koulutuksia, kokouksia ja leirejä. Partiossa järjestetään vuosittain tuhansia tapahtumia, joista vain murto-osa on keskusjärjestön järjestämiä. Paikallistasolla lippukunnat ja piirit päättävät itse, millaista ruokaa tarjoavat tapahtumissaan.

Suosimme kotimaisen lähiruoan, kuten kasvisten, maidon, kalan ja kananmunien, käyttöä ravitsemussuosituksia noudattaen. Piirimme alueella on paljon vastuullisesti toimivia ruoan tuottajia ja toimittajia, joiden työtä arvostamme ja joiden kanssa paikalliset partiolaiset ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä. Tuemme myös lippukuntia oman tarjontansa kehittämisessä ympäristöystävällisempään suuntaan. Pääasia on, että tapahtumissa on jatkossakin tarjolla sellaista ruokaa, joka sopii kaikille niihin osallistuville ja ottaa kaikki erityisruokavaliot huomioon.

Linjauksen taustalla on Partion jäsenkokouksen syksyllä 2020 tekemä päätös tavoitella toiminnan hiilineutraaliutta vuonna 2030. Kasvisruokaan siirtyminen keskusjärjestön tilaisuuksissa on yksi konkreettinen teko tapahtumien hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Järvi-Suomen partiolaiset on muiden Suomen partiopiirien tapaan mukana keskusjärjestön johtamassa, partion strategian mukaisessa, ilmastotyössä. Olemme partiopiirinä sitoutuneet osallistumaan Suomen Partiolaisten voimassa olevan strategian edistämiseen ja teemme sen huomioiden piirimme alueelliset erot ja lippukuntiemme tarpeet.

Nuorisojärjestönä partioliike haluaa tehdä osansa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja elää arvojensa mukaisesti. Myös partiossa toimivilta nuorilta on noussut vahva huoli ja vaatimus partion aktiivista toimista ilmaston hyväksi.

 

Siiri Niinivirta, piirinjohtaja

Jonni Nykänen, yhteiskuntasuhteista vastaava hallituksen jäsen

 

etunimi.sukunimi(a)partio.fi