Ennakko-ohje

Tervetuloa kisaamaan samoaja- ja vaeltajasarjojen mestaruuksista Varkauteen!

Kilpailun aikataulu

Perjantai

19.00 – 21.00 Ilmoittautuminen auki kilpailukeskuksessa
22.15 – 08.00 Kilpailukeskuksen ovet lukossa, ei poistumista kilpailukeskuksesta
23.15 – 06.30 Hiljaisuus nukkumasalissa

Lauantai

08.00 – 9.30 Ilmoittautuminen auki kilpailukeskuksessa
9.45 Siirtyminen lähtötehtävään
10.00 Lähtö
22.00 – 07.00 Kilpailukeskuksen ovet lukossa, ei poistumista kilpailukeskuksesta
23.15 – 06.30 Hiljaisuus yörastisalissa

Sunnuntai

10.00 Ensimmäinen joukkue maalissa
12.00 Viimeinen joukkue maalissa
14.00 Palkintojenjako

Ilmoittautuminen

Vartionjohtaja ilmoittaa vartion etukäteen oheisen linkin kautta: https://forms.gle/uBBesxXvwPx1JS8h8. Saavuttuaan kilpailukeskukseen ainoastaan vartionjohtaja tulee ilmoittautumispisteelle mukanaan kaikkien henkilöllisyystodistukset (SIPUlle kuvaton Kela-kortti käy). 

Ilmoittautumisesta vartio saa kirjekuoren halutessaan arvotavaroille ja turvapuhelimelle. Arvotavarat vartio voi jättää ilmoittautumispisteeseen. Turvapuhelimen voi ottaa mukaan kilpailuun, ja sen sinetöinti tarkastetaan maalissa. Turvapuhelinta saa käyttää ainoastaan hätätilanteissa. Kilpailunjohtajan numeron voi tallentaa turvapuhelimeen (Annina Koskinen 0407280528). Turvapuhelimen aiheeton käyttö johtaa joukkueen suorituksen hylkäämiseen. 

Huoltaja saa kisakartan lähtötehtävästä. 

Kilpailukeskus ja ruokailu kilpailun jälkeen

Kilpailukeskuksena toimii Varkauden liikuntatalo (Järvelänkatu 12, 78200 Varkaus). Pysäköinti tapahtuu liikuntatalon pihassa. Kilpailukeskus on auki ainoastaan edellisellä sivulla mainittuina aikoina. Huolehdithan siis, että olet aina ajoissa paikalla. 

Kilpailijat majoittuvat kilpailukeskuksessa ilmoittautumisen jälkeen saliin joukkueen numerolla merkitylle alueelle. Kilpailuaamuna vartio vie kilpailukeskukseen jäävät tavarat vartion nimellä ja numerolla merkittynä osoitettuun pukuhuoneeseen (pois lukien yöpymisvarusteet, joita joukkueet tarvitsevat yörastilla). Huomioithan, että kännykät, opiskelumateriaali ja esimerkiksi kilpailun jälkeiset vaihtovaatteet tulee siirtää pois salista kilpailuaamuna. 

Kilpailukeskuksessa on merkitty suihkutilat naisille ja miehille. Yksi pukuhuone on sukupuolineutraali ja saat sen omaan käyttöösi kääntämällä oveen kyltin “varattu”. 

Kun vartio saapuu maaliin, saa se henkilökohtaiset pitsalipukkeet. Lipuke oikeuttaa kahden täytteen pitsaan Iskender Kebab -pizzeriassa (Kauppakatu 50, 78200 Varkaus). Maali ei ole kilpailukeskuksessa, minkä vuoksi vartio voi käydä syömässä ennen kilpailukeskukseen siirtymistä. 

Ruoka- ja juomahuolto sekä WC kilpailun aikana

Kilpailun aikana vartioille ei tarjota lainkaan ruokaa. Pakkaathan siis mukaan omat välipalat, ilta- ja aamupalat kisan ajalle sekä lämpimät ruuat. Vaihtoehtoisesti joukkue voi käydä syömässä kilpailureitin varrella olevissa ravintoloissa (tutustu etukäteen tarjontaan esim. Kauppakadulla ja Päiviönsaaressa sekä aukioloaikoihin).

Yörasti suoritetaan täysin sisätiloissa, eikä siellä voi käyttää minkäänlaista retkikeitintä. Kilpailunjärjestäjät tuovat paikalle mikron, vedenkeittimen sekä kahvinkeittimen. Vartio voi halutessaan jättää  yörastille kilpailun aikaiset ilta- ja aamupalan omalle paikalleen. Kilpailu tarjoaa kahvia ja teetä ja niitä on saatavissa omatoimisesti kilpailukeskuksen aulassa kilpailun aikana.  Huomioi ettei kylmäsäilytysmahdollisuutta ole. 

Kilpailukeskus suljetaan (ovet fyysisesti lukitaan) klo 22.00 myös kilpailun aikana. Vartion tulee huomioida tämä mikäli he poistuvat yörastilta esimerkiksi syömään tai kauppaan. Tutustu lähialueen kauppoihin etukäteen, sillä yörastin aikana kännykän käyttö ei ole sallittua. 

Kilpailun aikana noin joka toisella rastilla on juomavettä. Täytäthän juomapullosi ennen kilpailuun lähtöä. Kilpailu kulkee pääasiassa kaupunkialueella ja karttaan on merkitty yksi WC-tila, joka on puolessa välissä lauantain kilpailua. 

Kilpailukeskuksen suihkut eivät ole käytettävissä yörastin aikana.   

Ohjeita kilpailuun

Kilpailujen ajan on noudatettava erityistä huomiota turvallisuuden suhteen, sillä liikumme pääosin Varkauden kaupunkialueella. Teiden ylityksiä on paljon ja liikennesääntöjä on ehdottomasti noudatettava sekä huomioitava muut tienkäyttäjät liikuttaessa. Jokaiselta on myös löydyttävä heijastin näkyvältä paikalta vaatteista tai repusta koko kilpailun ajan. 

Jokaisella vartiolla tulee olla mukanaan varustelistan mukaiset ensiapuvälineet pienten tapaturmien varalle. Jokaisella rastilla, jossa on turvallisuusriskejä, löytyy ensiapulaukku. Kilpailukeskuksessa on kiinteä ensiapupiste. 

Kilpailun ensiapuvastaava on kilpailunjohtaja Annina Koskinen. 

Vartion tulee tutustua Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeisiin ennen kilpailua.

Kilpailumaasto, -radat ja -kartat

Kilpailumaasto on pääasiassa kaupunkimaastoa, josta 95% on asfaltoitu. Maasto on helppoa, ei suuria korkeuseroja tai merkittäviä muita maastonmuotoja. Matkalle osuu useampi kauppa, joten vartio voi halutessaan ottaa rahaa mukaa kaupassa tai ravintolassa asioimiseen. Kilpailureitin pituus on n. 15 kilometriä riippuen vartion reitinvalinnoista. 

Varkauden kaupunki suosittelee välttämään nurmikoilla kävelyä. Tämä ei kuitenkaan koske karttaan merkittyä nurmikkokävelyaluetta (vihreitä viivoja) tai Waltterin Pulmat -tehtävää. 

Kilpailussa käytetään kaupunkikarttaa 1: 15 000. Suunnistustehtävissä voidaan käyttää myös edellä mainitusta poikkeavia karttoja. 

Rastit on merkitty maastoon rastilipulla. Mallirastina on lähtörastin tunnus. Rasteilla on käytävä annetussa järjestyksessä. Rastilla käymättä jättäminen katsotaan kilpailun keskeyttämiseksi. Rastille saavuttaessa vartion on ilmoittauduttava rastihenkilölle rastitunnuksen luona ilmoittautumispisteessä. Mikäli vartio ei pääse heti suorittamaan tehtävää, vartio ei saa odottaa suoritustaan ilmoittautumispisteellä vaan siirryttävä sivumpaan tai rastihenkilön määräämään paikkaan odottamaan. Rastilta on poistuttava annettujen ohjeiden mukaisesti.

Rastipäälliköt tunnistaa heijastinliivistä.

Eksyminen ja kisan keskeyttäminen

Mikäli vartio eksyy eikä onnistu paikantamaan itseään takaisin kartalle, vartion tulee esimerkiksi kysyä ohikulkijalta sijaintiaan. Tämän jälkeen turvapuhelinvartio voi olla yhteydessä kilpailunjohtajaan (0407280528), joka auttaa vartion paikantamisessa ja saattamisessa takaisin kartalle. 

Mikäli vartio päättää keskeyttää kilpailun, on sen ilmoittauduttava lähimmälle auki olevalle rastille. Keskeyttänyt vartio siirtyy itse kilpailukeskukseen. Vain erityistapauksissa (etäisyys, vartion huono kunto, loukkaantuminen tms.) vartiolle järjestetään kuljetus. Keskeyttäneiden vartioiden on ilmoittauduttava järjestäjälle välittömästi kilpailukeskukseen saavuttuaan. Mikäli yksi vartion jäsen loukkaantuu tai sairastuu, ei se automaattisesti tarkoita, että koko muun vartion tulisi myös keskeyttää kilpailu. Tästä päätöksen tekee tuomarineuvosto.

Tehtävät 

Tehtävät annetaan kirjallisina tehtäväkäskyinä. Aika alkaa tehtäväkäskyn saamisesta, ellei käskyssä muuta kerrota. Vartion tulee itse huolehtia, että he saavat kaikki tehtäväkäskyssä mainitut liitteet. Vartion tehtäviin kuuluu varmistaa, että kaikkiin vastauspapereihin, kätevyystehtäviin ja muihin arvosteltavaksi palautettaviin tuotoksiin on merkitty vartion nimi ja numero. Vartion kirjoittamat vastaukset tulee kirjoittaa selkeästi, esim. tikkukirjaimin.

Arvosteluissa käytetään yleisiä pyöristyssääntöjä. 

Yörasti

Tässä kappaleessa on koottuna kaikki yörastiohjeistukset. Ohje saatavilla myös koko kilpailun ajan kilpailukeskuksessa. 

 • 22.00 – 07.00 kilpailukeskuksen ovet lukossa, ei poistumista kilpailukeskuksesta
 • 23.15 – 06.30 hiljaisuus ja valot kiinni yörastisalissa
 • Yörasti suoritetaan täysin sisätiloissa, eikä siellä voi käyttää minkäänlaista retkikeitintä. Kilpailunjärjestäjät tuovat paikalle mikron, vedenkeittimen sekä kahvinkeittimen. 
 • Vartio voi halutessaan jättää  yörastille yöpymisvarusteet, halutessaan valaisimen sekä kilpailun aikaiset ilta- ja aamupalan omalle paikalleen. 
 • Vartiolla ei ole pääsyä muihin kilpailukeskukseen jättämiin tavaroihin kilpailun aikana.
 • Yörastin aikana kännykän tai minkäänlaisten lunttien käyttö ei ole sallittua
 • Yörastin tehtävämateriaalia ei saa vielä ulos kilpailukeskuksesta
 • Kilpailukeskuksen suihkut eivät ole käytettävissä yörastin aikana. 
 • Huoltaja ei saa nukkua samassa salissa, jossa yörastia suoritetaan kilpailun aikana. 

Kilpailuaika

Kilpailun aika on Suomen tasavallan virallinen aika. Kilpailussa ei erikseen ilmoiteta Suomen virallista aikaa. 

Käyttäytyminen, puhelin ja kamerat

Kaikilta kilpailijoilta edellytetään partiomaista käytöstä kilpailukeskuksessa, sen läheisyydessä ja maastossa koko kilpailuviikonlopun ajan. Partiohuivia on kannettava esillä koko kilpailun ajan. Lisäksi jokaisenoikeuksia ja -velvollisuuksia, sekä liikennesääntöjä on noudatettava ja muut tiellä sekä maastossa liikkujat huomioitava. Tupakointi on kielletty kilpailukeskuksessa ja kaikilla rastipaikoilla.

Kännyköiden hallussapito ja käyttö on kilpailun aikana kielletty. Tästä poikkeuksena vartio voi halutessaan ottaa maastoon mukaan yhden turvapuhelimen hätätilanteita varten. Turvapuhelin suljetaan järjestäjien toimesta erilliseen kirjekuoreen ennen kilpailun alkua. Turvapuhelimen turha käyttö tai minkä tahansa muun kännykän hallussapito tai käyttö kilpailun aikana johtaa automaattisesti vartion hylkäämiseen kilpailusta. Vartiolla saa olla kamera mukanaan kisamuistojen tallentamiseksi, mutta sen käyttö tehtävien suorittamisen aikana on kielletty. Jos puhelimen käytölle on terveydellinen tai muu vastaava syy, lupa ja ehdot käyttöön voidaan pyytää tuomarineuvostolta.

Huoltajapaketit

Kilpailuun paikan päälle saapuvat huoltajat ovat voineet ennakkoon ostaa huoltajapaketin. Huoltaja voi toimia useamman vartion huoltajana ja on vastuussa alaikäisistä kilpailuajan ulkopuolella. 

Huoltajapaketin sisältö:

 • Kaksi pitsalippua
 • Kilpailukeskuksessa on tarjolla evästarpeita, joista voi halutessaan valmistaa itse eväät

Majoittujilla tulee olla omat yöpymisvälineet mukana. Huoltaja ei saa nukkua samassa salissa, jossa yörastia suoritetaan kilpailun aikana. 

Tulokset

Kilpailun tulokset, tehtäväkäskyt sekä oikeat vastaukset ovat nähtävillä sunnuntaina kilpailukeskuksen seinällä QR-koodin takana. 

Tarkistuspyyntö ja vastalauseet

Kilpailuvartio voi tehdä tarkistuspyynnön vartion omien tulosten tarkistamiseksi. Tarkistuspyyntö on jätettävä viimeistään 15 minuutin kuluessa siitä, kun kilpailun valvoja on hyväksynyt viralliset tulokset. Tarkistuspyyntö tehdään QR-koodin kautta tuomarineuvoston kilpailijoiden edustajalle. Tarkistuspyyntö ei ole vastalause, eikä sillä voi vaatia tehtävän hylkäämistä. Tarkistuspyyntö on kilpailuvartiolle maksuton.

Vastalause kilpailun järjestelyjä, muita kilpailuvartioita tai tehtävän arvosteluja vastaan on jätettävä tuomarineuvoston puheenjohtajalle viimeistään 15 minuutin kuluttua siitä allekirjoitettujen tulosten julkaisusta. Mikäli tulokset tämän jälkeen muuttuvat, ei 15 minuutin aika kuitenkaan ala alusta. Vastalause tarkistettua tulosluetteloa ja arvostelua vastaan on postitettava tuomarineuvoston puheenjohtajalle viimeistään viikon kuluessa tulosluettelon toimituspäivästä. Vastalause on tehtävä kirjallisesti ja sen voi esittää vain kilpailuvartio. Vastalausemaksu on puolet osallistumismaksusta ja se tulee maksaa jätettäessä vastalause tuomarineuvoston pj:lle tai vastalausetta postitettaessa järjestäjän ilmoittamalla tavalla. Tuomarineuvoston on annettava vastalauseen tekijälle perusteltu kirjallinen päätös vastalauseesta kahden viikon kuluessa sen saapumisesta. Vastalausemaksu palautetaan, jos vastalause hyväksytään.

Osanottomaksu 

Osanottomaksuun sisältyy kaikki kilpailussa jaettava materiaali, mahdolliset kuljetukset kilpailun aikana ja peseytymismahdollisuus sekä lämmin ateria kilpailun jälkeen. Parhaiten menestyneille vartioille jaetaan palkinnot.

Osanotto-oikeus ja vakuutus

Kaikilla kilpailijoilla tulee olla vuoden 2024 Suomen Partiolaisten jäsenmaksu maksettuna. Poikkeuksena ulkomaalaiset partiolaiset ja partioon tutustujat, jotka eivät ole osallistuneet aikaisemmin partiotaitokilpailuun kilpailijana, voivat osallistua kilpailuun ilman voimassa olevaa Suomen Partiolaisten jäsenyyttä.

Vartiot kilpailevat omalla vastuullaan. Suomen Partiolaisten jäsenet on vakuutettu Suomen partiolaisten jäsenmaksuun sisältyvällä tapaturma- ja vastuuvakuutuksella. Partioon tutustujien ja ulkomaalaisten kilpailijoiden on huolehdittava omasta vakuutusturvastaan ja esitettävä vakuutusasiakirja tai allekirjoitettava vastuuvapautuslomake ilmoittautumisen yhteydessä.

Palkinnot

Palkintojenjako aloitetaan välittömästi, kun tulokset on julkaistu ja hyväksytty sekä kaikki tästä 15 minuutin kuluessa tehdyt tarkastuspyynnöt ja vastalauseet on käsitelty. Mikäli tulokset muuttuvat tarkistuspyyntöjen tai vastalauseiden seurauksena, ei 15 minuutin aika kuitenkaan ala alusta.

Edellisiä mestareita pyydetään palauttamaan kiertopalkinto kilpailuun tai edeltävästi Kuopion piiritoimistoon. Kilpailussa kilpaillaan kahdessa sarjassa. Sarjan voittaja saa molemmat kiertopalkinnot; sinisen ja punaisen SIPU-voittaja ja ruskean ja harmaan RUHA-voittaja. 

SininenSaariston NuottaPaHis
PunainenSoisalon SamoilijatSiilinpiikit
RuskeaYöveden WaeltajatKonkarit ja lpkj
HarmaaPuijon PakertajatMH

Tehtäväsuorituksen hylkääminen, 12 §

Tehtäväkäskyssä kiellettyjen varusteiden käyttö tehtäväsuorituksen aikana aiheuttaa vartion kyseisen tehtäväsuorituksen hylkäämisen. Muu tehtäväkäskyn vastainen suoritus voi aiheuttaa vartion kyseisen tehtäväsuorituksen hylkäämisen. Tehtävän hylkäys tehtäväkäskyn vastaisesta suoritteesta aina tuomarineuvoston päätöksellä.

Kilpailusta hylkääminen, 10 §

Vartion jäsenen loukkaantumisen tai sairastumisen vuoksi vajaalukuiseksi tuleva vartio saa jatkaa kilpailun sisällä tuomarineuvoston luvalla. Vajaalukuisuus ei merkitse kilpailun keskeyttämistä. Määräykset, joiden rikkominen kilpailun kuluessa voi aiheuttaa vartion hylkäämisen kilpailusta:

 • Kilpailuvartio ei saa jakaantua ilman tehtäväkäskyn tai jakaantumisohjeen (matkaohje) lupaa.

• Lunttien tai muun vastaavan kirjallisuuden käyttö, vartioiden yhteistyö tehtävissä ja ulkopuolisen avun käyttö on kielletty (ellei järjestäjä toisin määrää). 

• Vartioiden huoltaminen kilpailun aikana on kielletty, huoltajan liikkuminen kilpailumaastossa omavaltaisesti voi aiheuttaa häneen yhdistettävissä olevien vartioiden sulkemisen kilpailusta.

 • Omien karttojen, radiopuhelimien, matkapuhelimien, sähköisten paikannus- ja/tai kommunikointilaitteiden sekä sähköisten tiedontallennuslaitteiden hallussapito kilpailujen aikana on kielletty (ellei järjestäjä toisin määrää). Kielto ei koske kameroita, joita käytetään kisamuistojen tallentamiseen muulloin kuin tehtäväsuorituksen aikana eikä matkapuhelimia, jotka ovat mukana hätätilanteita varten sammutettuina ja sinetöityinä. 

• Tulen sytyttäminen, polttopuiden ottaminen, viljelysten ylittäminen, pihamailla kulku, rakennustarvikkeiden ottaminen ja puiden kaataminen ilman lupaa on kielletty. 

• Vartion on käytävä kaikilla vaellusrasteilla ennalta määrätyssä järjestyksessä. 

• Kilpailuvarusteet on kuljetettava lähdöstä kaikkien vaellusrastien kautta maaliin. Tehtävän aikana, kuten vaellusrastien välisen suunnistustehtävän aikana, varusteiden ei tarvitse olla mukana, ellei järjestäjä tätä erikseen vaadi. Jos suunnistustehtä vä on vaellusrastilta toiselle, tulee varusteiden olla mukana tämän suunnistuksen lähdössä ja maalissa, ellei järjestäjä toisin määrää.

Tuomarineuvosto voi hylätä vartion kilpailusta lisäksi silloin, jos kilpailuvartion tai sen jäsenen todetaan menetelleen kilpailussa tai kilpailualueella (myös muulloin kuin kilpailun kuluessa) partiohengen vastaisesti tai rikkoneen sääntöjä tai sillä on tavallista enemmän ennakkotietoa kilpailusta.

Tehtäväluettelo

Tehtäväluetteloon ei ole tullut muutoksia kilpailukutsun jälkeen.

Tehtäväluettelo

Varusteluettelo

Henkilökohtaiset pakolliset varusteet (kaikki sarjat)

Kilpailukeskukseen:

 • Vaihtovaatteet
 • Henkilötodistus
 • Arvotavarat

Maastoon:

 • Ensiside tai vastaava
 • Eväät
 • Heijastin
 • Henkilökohtaiset lääkkeet
 • Juomapullo täytettynä
 • Kynä
 • Kompassi
 • Kello
 • Partiohuivi
 • Puukko
 • Rahaa (oman harkinnan mukaan)
 • Tulitikut
 • Vartion numerolla varustettu kilpailunumero (näkyvillä koko kilpailun ajan, joten ei rinkkaan kiinnitettävä)

Yörastille jätettäväksi:

 • Makuupussi ja -alusta (ei sähköllä täytettävä)
 • Aamu- ja iltapala (ei kylmäsäilytystä tarjolla)
 • Valaisin (oman harkinnan mukaan, kilpailukeskuksen valot sammuvat 23.15)

Vartiokohtaiset pakolliset varusteet (kaikki sarjat)

 • Ensiapupakkaus (ensiside, ideal-side, laastari, haavateippi, sidetaitos, suojakäsineet)  
 • Eväät
 • Mattoveitsi
 • Mittanauha
 • Neula (ompelulangalla ompeluun soveltuva)
 • Neula (villalangalla ompeluun soveltuva)
 • Oksasakset tai vastaavat (pajunoksan katkaisuun)
 • Paistinlasta
 • Pihdit/sivuleikkurit (rautalangan katkaisuun)
 • Puuviila
 • Sakset (leikkaa paperia ja kangasta)
 • Taikinakulho 1l
 • Tasataltta 12mm (tai mikä muu koko tahansa)
 • Vasara
 • Viivotin 
 • Vispilä
 • 3 vartion nimellä ja numerolla varustettua lappua (esim 5cm * 5cm)

Vartiokohtaiset suositellut varusteet (kaikki sarjat)

 • Nuppineulat
 • Hiomapaperi
 • Yleispuristin

Säännöistä poiketen kilpailuun ei ole pakollista tuoda kirvestä, majoitetta, retkikeitintä, tai valaisinta. 

Kisavartiot ja kilpailunumerot

SiPu

101SiilinpiikitSoisalon Samoilijat
102HatwatitMetsän Siskot
103UunijuureksetSavon Saukot
104RottapöllötPuijon Pakertajat
105KäprätIisalmen Korvenkävijät
106HeVisKallan Tytöt
107RandomitLiperin Kokkoveikot
108KaTo kattoonKatajaiset ja Tomerat
109EKSRSavon Saukot
110MäkiKaToajatKatajaiset ja Tomerat + Mäkipartio
111ReVisKallan Tytöt
112MuikutSaariston Nuotta
113PaloautoPorvaritTikkakosken Partiolaiset
114PaHisSaariston Nuotta
115LeVisKallan Tytöt
116MESEVuokratin Vaeltajat
SiPu kisavartiot ja kilpailunumerot.

RuHa

201Juhla MokatLiperin Kokkoveikot
202RAVVuokatin Vaeltajat
203Mystiset kisamurmelitTuluspartio
204KissakopteriinSavon Saukot
205Vanhat HuuhkajatVuokatin Vaeltajat
206KuokkavieraatLiperin Kokkoveikot
207Esson baariVaarojen Vaeltajat
208Team EdtaSavon Saukot
209HaamuvartioKallan Tytöt
210KuhatSoisalon Samoilijat
211FossiilikolmikkoSavon Saukot
212NaaliKajaanin Korvenpojat
RuHa kisavartiot ja kilpailunumerot.

Vihjeet: