2010-luku on jätetty taakse ja uusi vuosikymmen on jälleen alkanut. Vuosien varrella partio on muuttunut muun maailman mukana ja  ajat, jolloin puhelimet kerättiin ennen leirin alkua pois, ovat nyt kaukana.  

Älypuhelimien käyttö on yleistynyt partiossa sekä lasten viihteenä että tärkeänä apuvälineenä ohjelman järjestämisessä. Kesän maailmanjamboreella puhelin oli pakollinen varuste, jota piti kantaa aina mukana. Kaupasta ostettiin ruokaa sovelluksen avulla, kaikki tärkeä informaatio tuli sähköisesti ja koko leirialueella oli toimiva wifi-yhteys.  

Muutos voi tuntua kummalliselta. Keskustelu siitä, onko puhelimesta enemmän haittaa kuin hyötyä, on ajankohtaisempi kuin koskaan. Toisaalta puhelimesta voi olla runsaasti apua ohjelmassa. Lapset voivat etsiä tietoa netistä, kuvasuunnistaa johtajan puhelimesta lähetettyjen ohjeiden avulla ja osallistua johtajan tekemään Kahoot-visaan. 

 Puhelimien tärkeydellä on myös huonoja puolia: niitä on nykyään miltei mahdoton saada pois lasten käsistä koloillan alussa. Johtajat joutuvat tekemään enemmän töitä tämän häiriötekijän eliminoinnissa ja keinot käyvät vähiin kaikista itsepäisimpien lasten kanssa. 

Argumentteja sekä puhelimien käytön puolesta että vastaan löytyy runsaasti. Älypuhelimet ovat kuitenkin nykypäivää eikä niistä pääse eroon. Kannattaa katsoa asiaa siis optimistisesti ja ottaa puhelimista kaikki hyöty sekä ilo irti! 

Seuraavista sovelluksista voisi esimerkiksi olla hyötyä partiossa:

  • Partio-applikaatio. Vielä kehitysvaiheessa oleva Suomen Partiolaisten sovellus, joka on on tarkoitettu ensisijaisesti seikkailijoille, tarpojille ja samoajille sekä heidän johtajilleen. Sovelluksen avulla partio-ohjelmaa voi selata ja jakaa omia ideoita muille. Suuri apu toiminnan suunnittelussa ja ryhmän johtamisessa!
  • Scouts. Sovellus partiolaisille, jotka haluavat löytää leirejä läheltä ja kaukaa. Sovellus antaa käyttäjän tehdä omia päivityksiä ja jakaa ne muiden partiolaisten kanssa ympäri maailmaa. Sovellusta on helppo käyttää, vaikkakin se toimii vain englanniksi. 
  • 112 Suomi. Metsässä ja saaristossa voi olla vaikea kertoa tarkkaa paikkaa hätäkeskukseen, mutta 112- sovelluksen avulla sijainti voidaan paikantaa tarkasti. Yhdellä klikillä pystyy myös soittamaan hätänumeroon. Valikosta löytyy erilaisia päivystysnumeroita, kuten Myrkytystietokeskus, Meripelastuslaitos sekä MLL:n lasten ja nuorten puhelin.  
  •  Kahoot! Kahoot on helppokäyttöinen sovellus, jolla on  helppo tehdä kaikenlaisia kyselyjä. Jokainen käyttäjä liittyy kyselyyn koodin avulla sekä vastaa kysymyksiin omalta puhelimeltaan. Kahoot soveltuu hyvin esimerkiksi koloillan aktiviteetiksi tai leirin jälkeen palautteen keräämiseen.
  • Retkipaikka. Sovellus, joka sopii hyvin käytettäväksi niin päiväretkillä kuin vaelluksilla. Retkipaikkaan on merkitty geokätköjä, laavuja, nuotiopaikkoja, nähtävyyksiä ja uimarantoja. Myös polut on merkitty karttaan, jossa käyttäjän sijainti päivittyy GPS:n avulla. Sovelluksesta löytyy myös erilaisia karttoja, maantiekartasta tarkkaan maastokarttaan. 

 

Juttu on julkaistu alunperin Liplatuksessa 1/2020.