Saimaan Laivue ei ole pelkästään Vuoksen vesistön meripartiolippukuntien yhteenliittymä, vaan se mm. järjestää yhdessä piirien meripartiojaosten kanssa  kaikille avoimia koulutuksia. Lisäksi laivue tarjoaa valmiita tapahtumia myös niille lippukunnille, joissa ei tällä hetkellä ole mahdollista järjestää laajemmin vesillä tapahtuvaa partiotoimintaa ja antaa tukea kaikille toimijoille, joilla on herännyt meripartioinnostus. Saimaan laivueen esimerkki on myös herättänyt kiinnostusta muuallakin Suomessa: mm. Kemissä ja Oulussa on kaavailtu perustettavaksi Pohjanlahden laivuetta oman alueidentiteetin ja -yhteistyön vahvistamiseksi.

Viime maaliskuussa Olavinlinnassa perustettu Saimaan laivue tuotti heti toimintansa ensimmäisen avovesikauden aikana useamman onnistuneen partiotapahtuman.

Jäiden lähdettyä järjestettiin Savonlinnassa verkkoonkin livenä striimattu Jollalive-tapahtuma, jossa tarkoituksena oli purjehtia Savonlinnan satama-allasta ympäri vuorokauden ajan purjejollilla. Aamuyön tunneille tullessa tuuli oli tyyntynyt nollaan, mutta ehdimme tarjota seurattavaa pitkälle lauantai-iltaan ja -yöhön mm. satamapuiston terassilla istuneille juhlijoille. Vielä vähän myöhemmin aamuyöstä taisi jollamiehistöillä peräkärrysaunan löylyt tosin voittaa tyynessä lillumisen…
Kesäkuussa kokoonnuimme Linnansaaren kansallispuistoon viiden partioaluksen voimin kauden päätapahtumaan eli kesäregattaan Jokisuun kippareiden kutsumana. Tutustuimme kansallispuiston nähtävyyksiin ja kisasimme kahdessa ”perinteisessä” lajissa: Scavenger Huntissa (tuomaristo on yhä kiitollinen Saimaan Sissien joukkueelle jäätelöstä, joka selvisi arvostelijalle asti sulamattomana) ja Laivue Cupissa, jossa määrä oli kiertää oman aluksen ”apupurjeella” varustetulla apujollalla merkitty rata. Suoritusten arvostelussa otettiin huomioon mm. foliohatut ja tehokkain ihmisperämoottori, kuin laulava keulakuvakin, mutta voitto meni tiukassa taistossa lopulta Toverin edustusjoukkueelle, joka pokkasi palkinnoksi Jokisuun kippareiden lahjoittaman NMT-puhelimen. Illan hämyssä illallistettiin yhteisesti pitkän valkoisen liinan äärellä kolmen ruokalajin verran ja kadehdittiin naapuripöydän herkkuja samalla kun oltiin ylpeitä oman koulualuksen pentterissä valmistetuista maukkaista eväistä. Lopuksi vaihdettiin juhlallisesti laivueen virkailijoiden käätyjä ja vastuutehtäviä ja tietenkin jaettiin vielä lisää ”upeita” kiertopalkintoja viikonlopun aikana kunnostautuneille lippukunnille, eli vaihdettiin päittäin jokaisen lippukunnan mukanaan tuoma palkinto keskenämme. Mm. Savon Saukoilla palkintohyllyyn päätyi sikafleksillä kakkosneloseen liimattu Sissin turkkipellin pala. Kuka mahtaakaan saada tuon himoitun pystin ensi kesänä?
Syksyllä kohdattiin Eteläisellä Saimaalla Ekiläisten Lola3:n osallistuessa Etelä-Karjalan Partiolaisten meripartioregattaan Hepohiekassa ja hiukan kauemmaksi kotivesiltä päädyttiin lokakuussa neljän eri lippukunnan jäsenten viettäessä viikon Saroninlahdella Kreikassa saarelta toiselle purjehtien paikallisella vuokraveneellä.
Ensi vuodelle laivueen järjestämissä tapahtumissa on tiedossa piirien yhteinen veneenohjaajakurssi Joutsenon Nuotioveljien ja Lauritsalan siniveljien vastuuvuorona maalis-toukokuussa, kesätapaaminen kisailuineen Etelä-Saimaalla, kevytvene”vaellus”, jolla voi suorittaa kaukopurjehdusmerkin ja syksyllä vielä ulkomaan partiomatka Kanderstegiin Sveitsiin ja tietysti samalla reissulla purjehdusta jossain vuoristojärvellä.
Teksti: Teppo Hakkarainen / Savon Saukot, jo virastaan väistynyt laivueamiraali 2019
Laivueen tapahtumia ja tiedotusta voit seurata facebookissa www.facebook.com/saimaanlaivue ja kuvavirtaa instagramissa #saimaanlaivue