Etäilyn edelleen jatkuessa on partiolaisten haasteena keksiä uusia ja innovatiivisia tapoja toteuttaa partio-ohjelmaa ja tapahtumia. Kevään sudenpentujen ja seikkailijoiden partiotaitokisoja järjestäville lippukunnille, Rautalammin Rautiaisille, Suonenjoen Sirkuille ja Sotkille sekä Savon Saukoille, tarjottiin mahdollisuus päästä järjestämään ensimmäisiä Järvi-Suomen Partiolaisten etäkisoja, ja he tarttuivat innokkaasti haasteeseen. Lopputuloksena oli Sankarimatka-etäkisat, jotka järjestettiin lauantaina 8.5. 

Miten etäkisat toimivat? 

Etäkisoissa jokainen sudenpentulauma tai seikkailijajoukkue kisasi oman johtajansa ja yhden älylaitteensa avulla omalla paikkakunnallaan. Tehtävät julkaistiin ja palautettiin seppo.io-nettialustan kautta, ja niitä pystyi suorittamaan niin sisällä kuin ulkonakin.  

Kuinka kisojen suunnittelu muuttui? 

”Kisat yhdistettiin ja niiden järjestämisestä tuli joukkuepeliä eri lippukuntien välillä. Myös kisaorganisaatio muuttui radikaalisti, sillä esim. ensiapu- tai huoltohenkilöstöä ei tarvita. Hommaa helpotti se, että valmis kisapaketti oli helposti muokattavissa etäkisoiksi.” 

– Tapio Loikkanen, Savon Saukot 

Mitä haasteita suunnittelussa oli? 

”Kellään järjestäjistä ei ole mitään taustaa tai kokemusta, ja nyt tehdään jotain sellaista, mitä ei ole ennen ollut. Peili siihen, mikä on osoittautunut hyväksi toimintamalliksi, puuttuu.” 

– Taina Härkönen, Suonenjoen Sirkut ja Sotkat 

Kisojen suunnittelu tapahtui pääasiassa Teams-kokouksilla, joissa jaettiin työtehtävät lippukuntien välille sekä pohdittiin tehtävien raamit. Tehtäviä suunnitellessa pyrittiin keksimään monia erilaisia ja osallistavia toteutustapoja, jotta osallistujille tulisi mahdollisimman ikimuistoiset kisat.  

Tekijöiden vinkit etäkisoihin 

– Lataa kännykkä, pädi tai muu valitsemasi älylaite  

– Ota hyvät eväät mukaan, ne ovat minkä tahansa kisojen tärkein tarvike 

– Muista pitää hauskaa! 

Kiinnostuitko kisojen järjestämisestä? Partiotaitokisoja pyritään järjestämään tasaisesti ympäri piiriä, ja nyt on loistava mahdollisuus ilmoittaa lippukuntasi vapaaehtoiseksi. Sudenpentu- ja seikkailijakisoja varten saadaan kisapaketti, joka sisältää muokattavissa olevat tehtävät, joiden avulla suunnittelu nopeutuu ja helpottuu. Piiriltä saa tukea kisojen järjestämiseen myös koulutusten muodossa. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä osoitteeseen
j-spkisaryhmä@kuksa.partio.fi.