Kanderstegin kansainväliseen partiokeskukseen Sveitsiin vapaaehtoiseksi lähti Markus Laitinen Mikkelin Toimenpojista / Joensuun Eräsisseistä ja Karjalan tytöistä. Osana 80 henkistä pinkkipaitaista pinkie-perhettä hän on kesän aikana päässyt puuhaamaan vaikka mitä, mutta mikä ihme on itse Kandersteg?

Kuva: Partiokeskus vuorten keskellä. Markus Laitinen

Partiokeskus on perustettu 1923 itsensä partioliikkeen perustajan Lordi Baden-Powellin toimesta. B-P:n unelmana oli ympärivuotinen Partion sanomaa levittävä Jamboree. Vuosien varrella keskus on nähnyt paljon muutoksia ja paljon laajenemista, mutta perustajien visiot ovat yhä läsnä esim. keskuksen järjestämissä aktiviteeteissa ja pyrkimyksessä pitää keskus mahdollisimman ympäristöystävällisenä.

Yhä nykypäivänä keskus on läheisessä yhteydessä partiolaisten maailmanjärjestön WOSM:in kanssa ja on tällä hetkellä ainoa partiokeskus, jonka on sallittu käyttää nimikettä World Scout Centre.

Nykyisin Kanderstegissä vierailee vuosittain n. 15 000 vierasta ja yhdellä kertaa keskukseen mahtuu sisämajoitukseen n. 200 ja leirialueelle maksimissaan 1300 henkeä. Suurin osa vieraista on erilaisia partiolaisryhmiä. Toki partiolaisuus ei ole vaatimus, ja pienemmälläkin porukalla voi tulla. Suurimmat kansalaisuudet ovat Iso-Britannia, Saksa, Espanja. Suomalaisia on vähälti, tosin kesäkuun jälkeen meillä on vieraillut kolme meistä riippumatonta suomalaisryhmää.

Kuva: Vaeltamassa jäätiköllä. Markus Laitinen

Partiokeskus toimii kokonaan vapaaehtoisvoimin. Ainoat palkatut henkilöt koko organisaatiossa ovat keskuksen johtaja ja lain vaatimat keittiöhygieniavastaava ja kirjanpitäjä. LTS(long term staff):t ovat erikoista osaamista vaativia tehtäviä joiden kesto vaihtelee neljästä kuukaudesta yli vuoteen. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi hallinnolliset tehtävät, vastaanottotyöntekijät sekä vaativammat tehtävät keittiössä, ohjelmissa ja muilla osa-alueilla. Kullakin osa-alueella on usein oma johtaja ja tällä alaisuudessa vaihteleva määrä apulaisia. Tällä hetkellä meillä on n. 30 LTS-henkilöä eri tehtävissä. Vuosi on STS-henkilöiden (short term staff) osalta jaettu neljään kolmen kuukauden mittaiseen kauteen. Hyväksyttyjen vapaaehtoisten määrä vaihtelee kauden mukaan. Kesä on kiireisin sesonki ja se näkyy tämänhetkisessä 34 henkisessä STS-ryhmässä. Muina kausina määrät ovat 10-15.

Kuva: Vuoristoniitty. Markus Laitinen

 

Meidän “shortieiden” tehtävät vaihtelevat suuresti. Kesällä vapaaehtoiset jaetaan kolmeen ryhmään: Chalet-palveluihin (Chalet=perinteinen sveitsiläistyylinen puutalo), leirintäalueeseen ja ohjelmaan. Chalet-palvelut pitävät sisällään kaiken, mitä päärakennuksen sisällä tapahtuu, eli ruokahuollon, siivouksen ja kaupassa työskentelyn. Leirintäalueella (minun tiimissäni) huolehditaan leirintäalueen viihtyisyydestä siivoamalla ja huoltamalla sitä, huolehtimalla vieraidemme kierrätyksestä, sekä muuten palvelemalla vieraitamme leirintäalueella esimerkiksi vuokravälineillä ja leiritoimiston ylläpidolla. Ohjelmatiimissä tuotetaan ohjelmaa vieraille.

Tiimiläiset on jaettu vaellus-, kiipeily-, ja aktiviteetti-oppaisiin. Kuitenkin kaikki ainakin tutustuvat kaikkiin aktiviteettikokonaisuuksiin. Muiden osa-alueiden arkea pääsee kuitenkin kokemaan ns. vaihtopäivinä ja vaihtelevien ilta-aktiviteettien järjestämisessä.

Kuva: Nuori mies ja lehmä. Ella Macleod.

Voin omalta osaltani suositella vapaaehtoisuutta Kanderstegissa. 3 kuukautta ulkomailla työskentelyä pelkällä ruoka- ja majoituspalkalla voi kuulostaa monimutkaiselta järjestelmältä. Kyllähän kausi hieman vaatikin valmistautumista ja esimerkiksi matkakassan kokoamista, eikä hakuprosessikaan ollut helppo, mutta lopussa kiitos kuitenkin seisoo. Kanderstegissa olen päässyt osaksi suurta monikansallista yhteisöä, jossa olen päässyt kokemaan täysin uusia kokemuksia ja oppimaan täysin uusia asioita muista kulttuureista kollegoiltani ja vierailtamme. Toivon minun jäljellä olevan kauden puolikkaani olevan vähintään yhtä mahtava kuin alkupuolikkaan.