Miikael Saksaman ja Hanna Moisio ehdolla parina piirihallitukseen

Järvi-Suomen Partiolaisten syyskokouksessa 20.11. valitaan uusi hallitus. Miikael ’Miksu’ Saksman (Kuokkalan Vetehiset ry) ja Hanna ’Hansu’ Moisio (Kallan Tytöt ry) ovat asettuneet yhdessä ehdolle piirinjohtajaksi ja piirin varajohtajaksi.

’Miksu’ Saksman

Kuka olet ja mistä tulet?

Mä oon Miksu, passissa toki lukee Miikael Saksman. Kotilippukuntani on tällä hetkellä Kuokkalan Vetehiset Jyväskylästä. Alkujaan olen Kuopiosta, mutta viimeiset reilut 7 vuotta olen vaikuttanut Suomen Ateenassa eli Jyväskylässä. Opiskelen täällä tilastotiedettä. Tällä hetkellä toimin piirissä varajohtajana ja kaulassa on kolmen nappulan nappulat koulutusohjaajan pestin merkiksi. SP:ssä olen tutkimus- ja kehitysryhmän jäsenenä.

Kerro oman partio CV:si kolme tärkeintä tapahtumaa tai pestiä?

Piirin varajohtajuus. Olen saanut johtaa viimeiset 2 vuotta piiriä Siirin kanssa, joten piirinjohtamisen arki on minulle jo tuttua ja luontevaa. Lisäksi olen verkostoitunut muiden piirien toimijoihin ja olen ollut rakentamassa palvelualueellemme käytäntöjä ja minulla on myös visiota, miten kehittää sen toimintaa. Myös piirin hallinnon vuosikello on minulle tuttu ja koen osaavani muistakin luottamustoimistakin saamani kokemuksen ansiosta yhdistyslain ja -hallinnon hyvin

Tämän vuoden piirinalueella järjestetyistä SM-kisoissa olen ollut tilannekeskuspäällikkönä. Nämä pestit on opettaneet johtamista ja päätöksen tekoa aikapaineessa ja ajoittain hektisessäkin ympäristössä. Nämä tiket saivat kiitosta kisojen johdolta.

Ko-Gilla ratkaisin partioikäkriisini ja sain tehtyä tosi hyvää itsetutkiskelua sekä purin kaikkea sitä vähän ikävääkin, mitä oon kokenut partiopolulla. Tämä nosti itseluottamusta ja opetti minua itsereflektiossa paljon. Lisäksi kaikki muu, mitä Ko-Gilta tarttui reppuun, kuten syvempää ymmärrystä toiminnan kehittämisestä, partioaatteesta, itsensä kehittämisen ja kokemuksien muodossa, niin on syytä listata se tähän top3 listaukseen.

Miksi sinut tulisi valita piirinjohtajaksi?

Minulla aitoa halua, kompetenssia ja kykyä omaksua asiat nopeasti, toimia paineen alla ja olen motivoitunut tekijä. Olen valmis myös innostamaan esimerkilläni muita tekijöitä tarttumaan toimeen ja innostamaan osallistumaan piirin tapahtumiin. Piirin varajohtajana olon aikana piirinjohtaminen on tullut tutuksi ja tämä on sille luontainen jatke. Osaan siis ennakoida, mitä pitää tuleman ja miten pitkään prosessit vie aikaa. Osaan myös omasta kokemuksesta tietää, millaista tukea piirihallituksen jäsenet tarvitsevat onnistuakseen pestissä. Palvelualueen yhteistyön kehittyessä ja syventyessä on mielestäni tärkeää, että joku prosessissa lähellä ollut on mukana palvelualueen yhteistyötä kehittämässä. Lisäksi pitkän piirihallituskokemuksen ansiosta minulla on kykyä edistä partion strategiaa ja elinvoimaistaa piiriä. Olen myös perillä piirimme talousasioista ja taloudellista kehityksestä. Vuonna 24 tapahtuva muutos valtionavun siirtymisestä valtionbudjettiin tulee vaikuttamaan piirimme talouteen. Olen tehnyt siis myös lukuisia projekteja erilaisissa rooleista käsin. Tästä projektiosaamisesta sekä Ryskeen monipuolisesta pestistäni on varmasti apua kun piirihallituksena tuetaan piirileiri 2024 -staabia yhdessä ohjausryhmän kanssa.

Vuodet ylioppilaskunnan ja yliopiston luottamustehtävissä ovat opettanut minulle valtavasti ja taas olen kasvanut muutamaa numeroa isompiin kenkiin. Ylioppilaskunnasta on tarttunut lisää intoa ja oppia siitä, miten kannattaa vaikuttaa valtakunnallisien liittojen kanssa. Kokemukseni erilaisista pesteistä ja organisaatioista on myös eduksi piirin toiminnan kehittämiseen ja johtamiseen. Koen, että myös tilasto-osaamisesta on hyötyä tässä pestissä.

Haen pestiin parina Hansun kanssa. Olemme Hansun kanssa samoilla linjoilla, mitä piirissä pitää kehittää ja tehdä seuraavan 2 vuoden aikana. Lisäksi täydennämme Hansun kanssa tyyppeinä toimiamme.

Millaisessa tilanteessa olet epämukavuusalueellasi, miten selviydyt siitä?

Hmm. Tykkään päästä epämukavuusalueelle haastamaan ja kehittämään itseäni. Mutta jos asian yksityiskohtia hiotaan loputtomiin, niin silloin alkaa kärsivällisyyteni olemaan koetuksella. Minusta on hyvä nähdä, milloin joku asia tai projekti on tarpeeksi huoliteltu ja siirtyä sitten jo puuhaillemaan uusia juttuja, eikä jäädä vielä pyöristämään edellistä asiaa.

Kolme sanaa, jotka kuvaavat sinua parhaiten hallitustyöskentelijänä.

Avulias, sitoutunut ja innostaja


’Hansu’ Moisio

Kuka olet, mistä tulet?

Olen Hansu, 33-vuotias partiojohtaja ja nykyinen kasvuministeri. Kotilippukuntani on Kallan Tytöt Kuopiosta. Asun Siuntiossa, Länsi-Uudellamaalla mieheni ja 6 kk ikäisen poikani kanssa. Tällä hetkellä olen äitiyslomalla, mutta siviilissä työskentelen back office -tehtävissä finanssialalla. Kasvuministerin pestin lisäksi olen SP:ssä valmentajatiimin jäsen.

Kerro oman partio-CV:si kolme tärkeintä tapahtumaa tai pestiä.

1. Nykyinen pestini kasvuministerinä, jossa olen päässyt aitiopaikalta tutustumaan piirin päätöksentekoon.

2. SP:n Valmentajatiimin jäsen, jonka myötä olen mm johtanut useamman valmentajakoulutuksen sekä ollut lukemattomilla kursseilla kouluttamassa. Olen toiminut niin aluevaliokunnassa kuin SP:n valmentajatiimissä yhteensä lähes kuuden vuoden ajan.

3. Kajon osallistujapalvelumestari, jossa pääsin kasvamaan aidosti johtajana astumalla niihin vähän liian isoihin saappaisiin.

Miksi sinut tulisi valita piirin varajohtajaksi?

Olen toiminut kasvuministerinä nyt vajaan vuoden. Haluan olla mukana kehittämässä piirimme toimintaa myös seuraavien kahden vuoden ajan. Lisäksi minulla on vuosien kokemus niin piiri- kuin keskusjärjestö tason tehtävistä. En pelkää hypätä uusiin haasteisiin.

Toisin piirihallitukseen lisäksi jatkuvuutta. Minulla on aitoa halua kehittää piiriä ja minulla on erinomainen kyky toimia paineen alla. Se on peruja siltä ajalta, kun työskentelin ravintola-alalla lähes kymmenen vuoden ajan. Minulla on kokemusta lukuisista projekteista, kuten Kajo ja Ryske. Koen, että rautaisesta ammattitaidostani on apua, kun piirileiri 2024 siintää näköpiirissä. Minulla on kokemusta J-SP:n lisäksi niin piiri kuin lippukuntatason tehtävistä myös PäPassa, josta koen olevan enemmän hyötyä kuin haittaa, sillä pystyn peilaamaan monia käytännön asioita kahden piirin näkökulmasta.

Haen pestiin parina Miksun kanssa. Meillä on Miksun kanssa yhteinen näkemys siitä, miten piiriä tulisi kehittää seuraavien kahden vuoden ajan. Tämän lisäksi olemme Miksun kanssa loistava tiimi toimimaan yhdessä ja niin tietotaitomme kuin luonteenpiirteemmekin täydentävät toisiaan.

Millaisissa tilanteissa olet epämukavuusalueellasi, miten selviydyt siitä?

Kun hyppään uusiin haasteisiin, josta minulla ei ole aiempaa kokemusta. Kuitenkin tykkään haastaa itseäni ja hypätä niihin vähän liian isoihin saappaisiin. En tykkää, että kokouksia venytetään turhaan, vaan haluan että mennään napakasti eteenpäin kuitenkin niin, että hommat tulee hoidetuksi eikä laadusta tingitä. Jos tunnin kokous uhkaa venyä kolmeksi tunniksi ilman mitään järkevää syytä, turhaudun ja ajatukset lähtee helposti väärille raiteille.

Kolme sanaa, jotka kuvaavat sinua parhaiten hallitustyöskentelijänä.

Ideoija, nauravainen, tarkka